Pamiętaj: Wyniki kalkulatorów mają charakter informacyjny i zależą od podanych danych oraz przyjętych założeń. W sprawach finansowych, podatkowych, prawnych lub zdrowotnych zweryfikuj wynik w aktualnym źródle lub u odpowiedniego specjalisty. Pamiętaj: Wyniki kalkulatorów mają charakter informacyjny i zależą od podanych danych oraz przyjętych założeń. W sprawach finansowych, podatkowych, prawnych lub zdrowotnych zweryfikuj wynik w aktualnym źródle lub u odpowiedniego specjalisty.
Przejdź do treści

Kalkulator rozkładu geometrycznego

Policz prawdopodobieństwo pierwszego sukcesu w k-tej próbie: dokładnie, najpóźniej, później niż k, od k do m oraz średnią liczbę prób.

Wpisz dane

Podaj szansę sukcesu w jednej próbie i numer próby, której dotyczy pytanie.
pierwszy sukces
Np. 0,25 oznacza 25% szansy sukcesu w jednej próbie.
X oznacza numer próby, w której po raz pierwszy pojawia się sukces.
Od 1 do 40 prób.
Rozkład geometryczny pasuje wtedy, gdy kolejne próby są niezależne, mają tę samą szansę sukcesu i interesuje Cię moment pierwszego sukcesu.

Wynik

Prawdopodobieństwo
—
W procentach
—
Szansa w jednej próbie
—
Średnia liczba prób E(X)
—
Wariancja
—
Odchylenie standardowe
—
Jak czytać wynik?
Wpisz poprawne dane, aby zobaczyć wynik.
Pokaż prawdopodobieństwa dla kolejnych prób
Wpisz poprawne dane, aby zobaczyć wartości.

Co dalej policzyć?

Jeśli zadanie dotyczy innego rodzaju losowania albo kilku sukcesów, wybierz powiązany kalkulator.

Pierwszy sukces w kolejnych próbach

W rozkładzie geometrycznym X oznacza numer próby, w której po raz pierwszy pojawia się sukces. Model pasuje do pytań typu „za którym razem pierwszy raz trafimy?” albo „jaka jest szansa, że pierwszy sukces nastąpi w czwartej próbie?”.

Próby powinny być niezależne i mieć tę samą wartość p. Jeśli interesuje Cię liczba sukcesów w ustalonej liczbie prób, użyj rozkładu dwumianowego.

Jak to policzyć?

Przykład

Jeśli p=0,25 i chcemy policzyć szansę pierwszego sukcesu dokładnie w 4. próbie:

P(X=4) = 0,753 · 0,25 = 0,10546875

Czyli około 10,55%.

Zadania z rozkładu geometrycznego

Który wariant wybrać?

Geometryczny, dwumianowy czy hipergeometryczny?

Ciekawostka

Średnia liczba prób do pierwszego sukcesu wynosi 1/p. Gdy p=20%, średnio potrzeba 5 prób, ale pojedynczy sukces może pojawić się dużo wcześniej albo dużo później.

Najczęstsze błędy

Wskazówka

Jeśli w zadaniu pojawia się „pierwszy raz”, „za którym razem” albo „do pierwszego sukcesu”, sprawdź rozkład geometryczny. Gdy pytanie brzmi „ile sukcesów w n próbach”, zwykle chodzi o rozkład dwumianowy.

Więcej: Akademia statystyki i prawdopodobieństwa.

FAQ - rozkład geometryczny

Używaj go wtedy, gdy powtarzasz niezależne próby do momentu pojawienia się pierwszego sukcesu.

X oznacza numer próby, w której po raz pierwszy pojawia się sukces.

Stosujemy wzór P(X=k)=(1-p)^(k-1)·p, bo przed sukcesem musi wystąpić k-1 porażek.

Można użyć wzoru P(X≤k)=1-(1-p)^k, czyli odjąć sytuację bez sukcesu w pierwszych k próbach.

Geometryczny liczy moment pierwszego sukcesu, a dwumianowy liczy liczbę sukcesów w ustalonej liczbie prób.

W klasycznym rozkładzie geometrycznym p jest stałe w każdej próbie. Jeśli p się zmienia, model nie pasuje.

W konwencji pierwszego sukcesu w k-tej próbie wartość oczekiwana wynosi E(X)=1/p.

To prawdopodobieństwo, że w pierwszych k próbach nie pojawi się żaden sukces.